Lojistikte depo çeşitlerini biliyor musunuz?
Depolar lojistik sektörünün olmazsa olmazlarından biridir. Çünkü nakliyesi yapılan veya yapılacak malların belirli bir süreliğine de olsa nerede tutulacağı ayrı bir sorudur. Bu mallar nakliye edileceği güne veya tedarikçisine ulaşana kadar depolarda tutulur. Peki sektörün önemli bir sorununu çözen depoların da çeşitleri olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazımızda size depo çeşitlerinden bahsedeceğiz. Depoları ilk olarak hava ile temas etmelerine göre sınıflandıracağız. Ürünlerin hava ile temasına bağlı olarak Açık Hava, Kapalı ve Soğuk Hava Depoları olmak üzere üç ana başlıkta toplayabiliriz.
Açık Hava Depoları
Adından da anlaşılacağı üzere açık hava depoları üzerinde çatısı olmayan depoları kapsıyor. Yatırım maliyeti oldukça uygun olan bu depoların etrafında ya bir tel örgü ya da bir duvar vardır. Bazen de metal bir parça ile çevrilmişlerdir. Burada muhafaza edilen ürünlerin yağmur, kar, rüzgar, güneş gibi hava şartlarından etkilendiklerini unutmamak gerekir. Bu şartlara dayanıklı olan tomruk, araç, makine, demir hurda ve benzeri mallar bu tür depolarda bulunur.
Kapalı Depolar
Betonarme, çelik, metal panel ve benzeri malzemelerle inşa edilen bu depolar, tamamen kapalıdır ve hava şartlarından etkilenmez. Bu depolarda muhafaza edilen ürün ve mallar, kontrollü sıcaklık ve aydınlatma sayesinde güvenli bir şekilde saklanır.
Soğuk Hava Depoları
Bu depolar kapalı depoların özel bir türü olmakla beraber bu depoların temel amacı ürünü bozulmadan koruyabilmektir. Bu sayede ürünlerin raf ömrü uzar, ticari değeri korunur. Et, balık, süt, yoğurt, dondurma, sebze ve meyve, ilaç gibi ürünler bu tür depolarda muhafaza edilir. Aynı şekilde soğuk zincir sistemiyle bir yerden bir yere nakliyesi gerçekleşir. Bu operasyonlara soğuk zincir lojistiği denir. Depoları havayla temasına göre bu şekilde gruplandırdık. Şimdi otomasyon düzeyine göre bir sınıflandırma yapacağız. Buradaki sınıflandırmayı depolarda kullanılan teknoloji seviyesi belirliyor ve bu depoları geleneksel, yüksek yoğunluklu ve otomatik depolar şeklinde adlandırıyoruz.
Geleneksel Depolar
Ürün giriş çıkış trafiği hayli yüksek olan bu depolarda yüksek hacimden dolayı tavan yüksekliği 10 metrenin üzerindedir. Bu depolarda yüksek irtifa rafları tercih edilir ve sadece forklift yeterli olmaz. Daha yüksek yerlere erişmek için reach truck, turret truck gibi araç ve sistemler kullanılır.
Otomatik Depolar
Operasyonların tamamına yakını bilgisayar destekli olan bu depolarda insan faktörü en aza indirilmiştir. Otomatik depolama ve geri alma sistemleri, konveyörler, rollerlar, kaldırma ekipmanları gibi sistemlerle operasyonlar yürütülür. Depo yönetim sistemleri sayesinde hata ve kayıplar büyük oranda ortadan kaldırılarak verimlilik artışı sağlanır.
Yüksek Yoğunluklu Depolar
Ürün giriş çıkış trafiği hayli yüksek olan bu depolarda yüksek hacimden dolayı tavan yüksekliği 10 metrenin üzerindedir. Bu depolarda yüksek irtifa rafları tercih edilir ve sadece forklift yeterli olmaz. Daha yüksek yerlere erişmek için reach truck, turret truck gibi araç ve sistemler kullanılır.